Hva er forskjellen mellom det nye TD-25 og det gamle TD-15 V-Drums?Det er et nytt trommesett i byen, grip stikkene! Roland TD-25 V-Drums var den store nyheten på Musik Messe 2015 i Frankfurt, og førte til mange lange blikk og hakeslipp. Prismessig ligger TD-25K og TD-25KV midt i V-Drums portefjøljen, og tar over for den svært populære TD-15 serien. Så, det alle spør seg om er; Hva er forandret?

Ikke kall det et ”rebrand” eller en ansiktsløftning. De nye TD-25 settene er et helt nytt konsept, med gjennomgående videreutvikling fra de utgående TD-15. Etter å fått tilbakemeldinger fra en rekke trommeslagere, har de nye settene absolutt alt du trenger – og ingen ting du ikke trenger.

Den nye lydmodulen, TD-25, er kraftigere og har bedre trommelyder. Et strømlinjeformet brukergrensesnitt lar deg velge og editere kits på sparket. Musikk kan importeres langt raskere enn før via USB, eller ved å plugge inn en smarttelefon etc, mens et nytt opptakssystem lar deg spikre profesjonelle demoer og dele musikken din på nettet – i løpet av et øyeblikk.

Hva er det som er så spesielt med den nye TD-25 modulen?

TD-15 modulen var dynamitt, men TD-25 er enda bedre; den nye ”hjernen” henter teknologi og lyder fra flaggskipet TD-30. I forhold til TD-15 leverer den høyere kvalitet på lydene, større uttrykksmuligheter og takler enda mer intrikat stikkebruk og raffinerte spilleteknikker. Dette til tross; prisen er den samme som TD-15. Tilbakemeldinger fra trommeslagere der ute forteller at de ikke trenger hundrevis av ubrukelige kit-simuleringer. Vi har derfor prioritert minnet i TD-25 annerledes. Her finner du 18 kit mot 50 på TD-15. De 18 settene er til gjengjeld i en helt annen liga.

Det dreier seg altså om kvalitet, ikke kvantitet?

Helt korrekt. TD-25s grunnutvalg av medfølgende sett har all dynamikken du forventer fra TD-30 modulen, og henger helt med på alle sofistikerte slagteknikker som rim shots, virvler, flams og ghost-noter. Dette gjengis med stor presisjon med Rolands ikoniske SuperNATURAL Behaviour Modelling Technology. Det er også godt å vite at om du trenger flere trommesett, legges det jevnlig ut nye kits på TD-25 webpage. Disse er gratis å laste ned.

Hvordan er TD-25 i bruk, i forhold til TD-15?

Enda enklere og mer strømlinjeformet. De 18 settene er delt inn i seks kategorier basert på sjanger (Rock, Jazz etc). Du velger enkelt ved hjelp av datahjulet som også har select-funksjon. TD-15-brukere har fortalt oss at de har kviet seg for å endre forhåndsinnstillingene – de var redd for å miste gode lyder. Derfor designet vi et enklere system for TD-25, for deg som ønsker å utfordre deg selv. I stedet for skjermmenyer med flere lag, har hver tromme en dedikert knapp: Trykk på ”Snare”, eller slå på skarpen, og modulen er klar for å endre data på volum, demping og stemming. Selv under konserten er det enkelt å gjøre endringer i trommesettet på sparket; Bytt til en skarptromme i lønn, eller stem om alle tammene samtidig. Om du skulle bomme og lage noe som ikke passer, er det bare å trykke på Undo-knappen, så er du tilbake til utgangspunktet. All respekt til TD-15, men modulen var aldri så intuitiv som denne.

Jeg likte å jamme til backing tracks; kan jeg fremdeles gjøre dette med TD-25?

Ja! TD-15 hadde backing tracks innebygget, men vi synes den nye TD-25s fleksible tilkoblingsmuligheter er enda mer jam-vennlig. I Less-is-more-tankegangen er det ingen innebygde backingtracks (utenom et demotrack), men du kan spille WAV-/MP3 filer fra en USB-stick – eller plugge inn en smarttelefon rett i modulen. Du kan loope i materialet og justere ned hastigheten når du skal øve inn vanskelig stoff. Igjen: dette er de mulighetene du faktisk trenger, ikke alt tøyset du klarer deg uten.

Hvordan er TD-25s padkonfigurasjon, sammenlignet med TD-15?

Takket være oppgradering av viktige pads, gir den en bedre spilleopplevelse som er mer tro mot fysikken i akustiske trommer.

TD-25K er styrket både i skarp og hi-hat i forhold til den tidligere TD-15K modellen. TD-25K har fordelen av en større PDX-100 skarp med posisjonssensor (registrerer hvor stikka treffer tromma), og du kan ikke unngå å legge merke til at VH-11 V-Hi-Hats passer på et vanlig hi-hat stativ – mens du tidligere måtte opp til TD-15KV for å få denne funksjonen.

Når du setter deg ned med TD-25KV vil du legge merke til at ”full-mesh” designet går helt ut til kanten av hver tom-pad, mens de større PD-85 og PDX-10 Tom Pads gir deg enda mer areal å spille på. En ekstra CY-12C 12” Crash Cymbal er alltid velkommen, en synes aldri å være nok.

Er det enklere for meg å spille inn på TD-25?

Det er et annet sted TD-25 tar et kvantesprang framover i forhold til TD-15. Noen trommeslagere elsker å spille inn sine beats ved å bruke MIDI for å trigge software, mens andre finner dette forvirrende. Uansett om du vil lage en proff demo, publisere musikken din på nett – eller analysere din spillestil, er TD-25s innebygde audio-funksjon raskere enn TD-15s Quick Rec. Se for deg følgende scenario: Du mottar en email fra sangeren i bandet, som ber om et beat til sitt nye riff. I stedet for å måtte mase med mikrofoner og software, laster du riffet hans inn på en USB-stick, legger det over til TD-25 og øver til din del sitter. Så recorder du trommesporet (med eller uten klikk), eksporterer via USB og sender det hele tilbake over nettet. Sangeren får tilbake ferdig miksede trommer – med fantastisk lyd og kvalitet.

Nyheter